2310 315335
2310 317231

Menu
Η Ευρώπη λέει όχι  σε vegan όρους που παραπέμπουν σε κρέας

Η Ευρώπη λέει όχι σε vegan όρους που παραπέμπουν σε κρέας

Tα veggie burgers αλλάζουν όνομα, αποφάσισε μια επιτροπή των Βρυξελλών η οποία ζητά αντικατάσταση του ονόματος και προτείνει το λιγότερο δελεαστικό «veggie-δίσκοι».

Στόχος της επιτροπής της ΕΕ δεν έγιναν μόνο τα χορτοφαγικά burgers, αλλά και τρόφιμα  όπως τα vegan λουκάνικα ή oι μπριζόλες τόφου που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μετά τις αναθεωρήσεις ενός κανονισμού για την επισήμανση των τροφίμων.

Σε μια κίνηση που ορισμένοι ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι ενισχύθηκε από τη βιομηχανία κρέατος, η κοινοβουλευτική επιτροπή γεωργίας αυτή την εβδομάδα ενέκρινε την απαγόρευση στους παραγωγούς χορτοφαγικών τροφίμων να χρησιμοποιούν ονοματολογία που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει το κρέας.

Οι προστατευόμενες ονομασίες περιλαμβάνουν την μπριζόλα, λουκάνικο, το μπιφτέκι και τα χάμπουργκερ, σύμφωνα με έναν αναθεωρημένο κανονισμό που εγκρίθηκε από το 80% της επιτροπής.

Τα μέτρα θα ψηφιστούν από το κοινοβούλιο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, προτού τεθούν στα κράτη μέλη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο γάλλος σοσιαλιστής βουλευτής Éric Andrieu, υπεύθυνος για την επίβλεψη της νομοθεσίας, δήλωσε ότι η απαγόρευση ήταν απλώς «κοινή λογική» και έκανε έκκληση για κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας των τροφίμων.

«Το λόμπι κρέατος δεν εμπλέκεται σε αυτό», είπε τονίζοντας πως απλά πρέπει να γίνουν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.

Η απόφαση για την προστασία των όρων και των περιγραφών που σχετίζονται με το κρέας έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μκο όπως η Greenpeace και η Birdlife, οι οποίες επέμειναν ότι είναι ένα πλήγμα κατά της βιώσιμης και υγιεινής διατροφής.

Ο Andrieu δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές ψήφισαν μόνο προς το συμφέρον του καταναλωτή και πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για τα χορτοφαγικά εμπορικά σήματα να κάνουν το δικό τους σήμα.

«Θεωρήσαμε ότι η μπριζόλα πρέπει να είναι μια πραγματική μπριζόλα από κρέας και πως πρέπει να καταλήξουμε σε ένα νέο χαρακτηριστικό όνομα για όλα αυτά τα νέα προϊόντα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε αυτό το μέτωπο, θα χρειαστεί πολλή δημιουργικότητα. Οι άνθρωποι πρέπει όμως να γνωρίζουν τι τρώνε και τι είναι στο πιάτο τους».

Οι πολέμιοι της πρότασης επιμένουν πάντως πως η βιομηχανία κρέατος υποκίνησε την επιτροπή και τονίζουν πως ποτέ δεν υπήρξε δημόσια συζήτηση από πολίτες για τέτοια περιστατικά και πως κανείς δεν μπερδεύτηκε ποτέ τρώγοντας ένα χορτοφαγικό γεύμα. 

Αν και η επιτροπή ενέκρινε την πρόταση, θα μπορούσε να πάρει αρκετά χρόνια ως την εφαρμογή της.

Το 2017 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα φυτικά προϊόντα όπως η σόγια και το τόφου δεν πρέπει να πωλούνται ως γάλα ή βούτυρο. Αναφέρει επίσης ότι οι όροι γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατά την εμπορία των καθορισμένων ζωικών προϊόντων. Η απόφαση πάρθηκε μετά από καταγγελίες από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού για το γεύμα του γερμανικού οίκου Tofutown, το τυρί veggie και το κρέμα ρυζιού.

«Τα καθαρά φυτικά προϊόντα δεν μπορούν να διατίθενται στο εμπόριο με ονομασίες όπως το γάλα, η κρέμα, το βούτυρο, το τυρί ή το γιαούρτι», ανέφερε το δικαστήριο.

Η ΕΕ ακολουθεί τώρα το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου οι βουλευτές πέρυσι ψήφισαν μια τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο για τη γεωργία που απαγορεύει σε οποιοδήποτε προϊόν που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε συστατικά που δεν προέρχονται από ζώα να χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακό ζωικό προϊόν.

Πηγή: Lifo.gr

×