2310 315335
2310 317231

Menu
Αντιβιοτικά στο "γρήγορο" φαγητό μας

Αντιβιοτικά στο "γρήγορο" φαγητό μας

 

Κάτω από τη βάση 15 αλυσίδες fast food στις Η.Π.Α. σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν.

Τη βαθμολογία, που συγκέντρωσαν οι μεγαλύτερες αλυσίδες εστιατορίων στις ΗΠΑ, για τη χρήση κρέατος με ισχυρά αντιβιοτικά, φέρνει στη δημοσιότητα μεγάλη έρευνα. Το report, με την ονομασία, Chain Reaction V, περιλαμβάνει πολλές διάσημες αλυσίδες γρήγορου φαγητού, που τελικά πήραν βαθμολογία κάτω από τη βάση.

Συνολικά 15 αλυσίδες εστιατορίων πήραν «F» ως βαθμολογία για τις προσπάθειες που κάνουν να μειώσουν τη χρήση μοσχαρίσιου κρέατος με αντιβιοτικά.

 
Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες είναι οι:
  • Burger King
  • DQ
  • Jack In the Box
  • Pizza Hut
  • Olive Garden
  • Chili’s
  • Sonic
  • Applebee’s
  • Domino’s
  • Little Caesars

screen 13.12.0904.11.2019

Από την άλλη πλευρά, καλύτερα είναι τα πράγματα την τελευταία πενταετία, αναφορικά με τη μείωση των αντιβιοτικών στο κοτόπουλο.

 
Σύμφωνα με την έκθεση, το 90% των κοτόπουλων, που γεννήθηκαν πέρυσι (2018), δεν έλαβαν κανένα σημαντικό αντιβιοτικό από ιατρικής απόψεως.
 
Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει ότι το κοτόπουλο χωρίς αντιβιοτικά σερβίρεται σε 13 από τα 25 εστιατόρια που περιλαμβάνονται στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων των:
  • KFC
  • McDonald’s
  • Burger King
  • Wendy’s

Σχετικά με ό,τι αφορά το κρέας  στη βόρεια πλευρά του πλανήτη, η κατάσταση είναι  λίγο διαφορετική. Οι περισσότερες αλυσίδες δεν ανέλαβαν κάποια δράση για να μειώσουν το συγκεκριμένο κρέας με αντιβιοτικά.

 

Γιατί είναι σημαντική η μείωση των αντιβιοτικών στο κρέας;
 
Διότι, συμβάλλουν στην αυξανόμενη απειλή της αντίστασης των ιών στα αντιβιοτικά.
 
Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την ανάπτυξη βακτηρίων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα υφιστάμενα φάρμακα, ως «μία από τις μεγαλύτερες απειλές στην παγκόσμια υγεία, ασφάλεια τροφίμων και ανάπτυξη σήμερα».
 
Πρόκειται για τα αντιβιοτικά, που χορηγούνται στα ζώα για να τα διατηρούν υγιή, ενώ τα παχαίνουν ώστε να τα οδηγήσουν σε σφαγή.
 
Όταν γίνεται κατάχρησή τους, κάποια βακτήρια μαθαίνουν να επιβιώνουν πολλαπλώς και μοιράζονται τα γονίδια αντίστασης με άλλα βακτήρια, ακόμα και αν τα τελευταία δεν είναι εκτεθειμένα.
 
Αυτά, που αποκαλούνται superbugs, εισέρχονται στο σύστημά μας όταν τρώμε το κρέας ή τα λαχανικά όχι καλά ψημένα, που έχουν εκτεθεί σε αρδευτικό νερό, μολυσμένο με απόβλητα ζώων.
 
 
Πηγή: The President

 

×